Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²

Boomschors als bodembedekker en alternatieven

Boomschors als bodembedekker en alternatieven

Met een mooie bodembedekker blijft je tuin langer onkruidvrij. Daarbovenop zorgen ze voor vochtregulatie waardoor jouw planten minder last hebben van droogte tijdens de zomermaanden. Dankzij de isolerende werking tast de vorst de vegetatie tijdens de winter niet aan. Boomschors is een populaire bodembedekker in Nederlandse tuinen. Daarnaast zijn er een aantal alternatieven beschikbaar die een vergelijkbare functie vervullen. De meest bekende zijn houtsnippers, cacaodoppen en hennepstrooisel.

Boomschors is duurzaam en decoratief

Veel tuinbezitters geven de voorkeur aan boomschors. Dat komt niet in de laatste plaats door het uiterlijk van het materiaal. Je tuin ziet er tegelijkertijd opgeruimd en natuurlijk uit. Franse boomschors is het meest populair. Het vergaat erg langzaam en je hoeft het dus niet snel te vervangen. Wanneer je een mooie laag in je tuin aanlegt, heb je er een aantal jaren geen omkijken naar. Het leuke aan boomschors is dat ieder soort er anders uitziet. Daarom krijg je tuin precies de uitstraling waar je naar op zoek bent.

Houtsnippers zijn een goedkoper alternatief met vergelijkbare eigenschappen

Houtsnippers zijn een stukje kleiner dan stukken boomschors. Hierdoor verspreid je het makkelijk door je tuin. Het nadeel is dat een stevige wind de snippers door je tuin blaast. Hierdoor moet je het materiaal vaker aanvullen dan boomschors. Een voordeel van houtsnippers is dat ze goedkoper zijn. Dit wordt deels gecompenseerd omdat je de laag vaker bij moet vullen. Vanuit esthetisch oogpunt heb je wat minder keus dan wanneer je voor boomschors kiest. Want eigenlijk zien alle houtsnippers er hetzelfde uit en hebben ze dezelfde grootte.

Het gebruik van cacaodoppen heeft duidelijk voor- en nadelen

Als bodembedekker zijn cacaodoppen aan een opmars bezig. Het vervult voor een groot deel dezelfde functie als boomschors. Het beschermt de bodem en zorgt voor een betere vochtregulatie. Daarnaast vinden katten het niet lekker ruiken en blijven ze er liever ver vandaan. Cacaodoppen zijn daarom een goed alternatief als je veel overlast van katten heeft. Het is over het algemeen wel een stukje duurder. Bovendien is het kwetsbaarder. Als bodembedekker op een tuinpad is het daarom niet geschikt. Daarnaast droogt het op in de zon, waardoor het bijna niets meer weegt. Hierdoor blaast de wind de doppen door je tuin. Door de kwetsbaarheid en de hoge kosten kiezen veel tuinliefhebbers ervoor om cacaodoppen alleen voor bloempotten te gebruiken.

Hennepstrooisel is ideaal voor de moestuin

Hennepstrooisel wordt veel gebruikt voor paardenstallen en konijnenhokken. Het is een restproduct van hennepvezels. Dat is een natuurlijk product dat gebruikt wordt voor isolatie. Hierdoor zijn de kosten relatief laag. Hennepstrooisel bestaat uit kleine stukjes en is daardoor makkelijk te verspreiden. Strooi een laag in je tuin om onkruidgroei tegen te gaan. Net als boomschors beschermt het tegen kou en vocht. Het is met name een populaire bodembedekker voor moestuinen. Dat komt omdat hennepstrooisel na vertering een erg voedzame bodem vormt. Een nadeel is dat de laag relatief vaak aangevuld moet worden. Over het algemeen is dat zo'n twee keer per jaar.

    11-03-2021 14:45