Boomschors is een populaire bodembedekker. Volgens tuinliefhebbers is het de gulden middenweg tussen een nette, afgewerkte tuin en sfeervolle natuur. Een fraaie, gelijkmatige laag aanleggen is eenvoudig wanneer je de onderstaande tips gebruikt.
Voor je begint met het verspreiden van het materiaal is het belangrijk om te weten hoe dik de laag moet zijn. Om onkruid tegen te gaan raden we aan om een boomschorslaag met een dikte van tenminste 8 centimeter aan te leggen. Op paden en het terras is het verstandig om daar een paar centimeter aan toe te voegen. Dat komt omdat de laag op deze plekken door betreding plat wordt gedrukt. Rond speeltoestellen zoals trampolines dient de laag nog een stuk dikker te zijn om een val adequaat op te vangen.
Voor je begint met het leggen van de boomschors is het belangrijk dat je de ondergrond voorbereid. Die moet min of meer egaal zijn. Vul kuilen op en strijk heuvels uit. Het is niet nodig om dit zeer precies met een waterpas te doen. Het doel is vooral om overal een even dikke laag boomschors neer te leggen. Verwijder bovendien het onkruid. Een van de hoofddoelen van het aanleggen van boomschors is het bestrijden van ongewenste plantengroei. Door het van tevoren weg te halen maak je een goede start.
Verspreid voor een mooi resultaat een egale laag boomschors over de bodem van je tuin. Er zijn verschillende methodes om dat voor elkaar te krijgen. Boomschors met de hand aanleggen is een optie. Het is daarbij wel aangeraden om handschoenen te dragen. Wanneer je grote stukken grond wenst te bedekken, ben je wel even bezig met het verspreiden van de schors. Dat is vervelend omdat je de hele tijd voorovergebogen staat of op je knieën zit. Daarom is het gebruik van een schoffel wellicht een betere optie. Je bedekt daarmee sneller een groot oppervlakte. Voor het gladstrijken van de boomschors gebruik je plat tuingereedschap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een schep of de platte achterkant van een hark.
Boomschors gaat de groei van onkruid tegen. Dat is een van de vele voordelen van het materiaal. Door een mooie laag boomschors komt er geen licht en amper lucht bij de ondergrond. Onkruid heeft daarom geen kans om zich te hechten en te verspreiden. Daarnaast verdampt vocht moeilijker uit de grond wanneer er een laag boomschors overheen ligt. Dat leidt tot schimmels en mogelijk tot ziektes. Op plekken waar bomen en planten staan werkt dit averechts. Op deze plekken is het daarom verstandig om een minder dikke laag boomschors aan te leggen. Bouw de laag af tot ongeveer 2 centimeter rondom bomen een struiken. Je krijgt het mooiste resultaat door op deze plekken iets meer potgrond onder de boomschors te strooien om het verschil in hoogte te compenseren.