Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²

Vergelijking tussen boomschors en kokos

Vergelijking tussen boomschors en kokos

Boomschors en kokos worden allebei gebruikt als bodembedekker voor in de tuin. Ze hebben een aantal overeenkomstige eigenschappen, maar ook een paar belangrijke verschillen. Beide materialen zijn uitermate geschikt om onkruidgroei tegen te gaan. Ze zorgen voor een mooie vochthuishouding. Daarbovenop beschermen ze de bodem tegen vorst waardoor je planten en bloemen floreren. In dit blog bespreken we de competenties van boomschors en kokossnippers als bodembedekker.

Hieruit bestaat kokos als bodembedekker

Net zoals boomschors is kokos een natuurlijk product. Het zijn in feite snippers van de bast van kokosnoten. Dit blijft over nadat de eetbare gedeeltes uit de noot zijn gehaald. De meeste kokossnippers die in Nederland beschikbaar zijn komen uit India en Sri Lanka. Het is in feite een afvalproduct. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Want de kosten zijn daardoor relatief laag. Maar het vervoer uit een ander werelddeel leidt ertoe dat het gebruik van kokossnippers wat minder positief is voor het milieu.

Een tropische uitstraling met kokos

Het uiterlijk van kokos is anders dan dat van boomschors. Het zijn meestal iets kleinere stukjes. Bovendien kenmerkt het zich door de karakteristieke draden van de kokosbast. De materialen zijn beide donkerbruin en je tuin krijgt een natuurlijke uitstraling. Hoewel kokos iets roder is dan boomschors. Kokosnoten komen alleen in tropische gebieden voor. Dat zie je terug aan het uiterlijk van kokosbast. Je tuin krijgt een exotisch tintje. Welk uiterlijk jij het mooist vindt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Kokos is een zachter materiaal

Kokos is wat minder ruw en voelt daardoor zachter aan. Voor een tuinpad is het daarom geschikter wanneer je graag op blote voeten in je tuin loopt. Om die reden is het materiaal ook uitermate geschikt om over de grond rondom speeltoestellen te strooien. Qua schokdemping zijn de materialen vergelijkbaar.

De duurzaamheid en de prijs

Boomschors is in Nederland al helemaal ingeburgerd. Kokos is pas sinds aan aantal jaren een gangbaar materiaal voor in de tuin. Als bodembedekker is kokos aan een opmars bezig. Een van de redenen is de duurzaamheid. Het blijft een stukje langer goed dan boomschors. Hierdoor hoef je het minder vaak bij te vullen. Daar staat tegenover dat kokos duurder is dan boomschors.

Welk materiaal heeft jouw tuin nodig?

Je eigen voorkeur is hierbij het belangrijkste. Wat eigenschappen betreft zijn er namelijk erg veel overeenkomsten tussen kokosbrokken en boomschors. Beide materialen zijn uitermate geschikt als bodembedekker. Ze werken de groei van onkruid op dezelfde manier tegen. De capaciteit om vocht te reguleren en de bodem te beschermen tegen vorst zijn eveneens vergelijkbaar. Het uiterlijk van het materiaal geeft bij de meeste tuinliefhebbers de doorslag. Dat is natuurlijk geheel subjectief.

    22-03-2021 12:58