Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²

Bodem tot leven brengen met een laag boomschors: mulchen

Bodem tot leven brengen met een laag boomschors: mulchen Wilt u uw bodem tot leven brengen? Dit doet u door de bodem met een laag organisch materiaal af te dekken. Doe dit met bladeren, grasmaaisel of boomschors. Boomschors ziet er het aantrekkelijkst uit. Mulch beschermt de bodem en maakt een rijk ondergronds leven mogelijk. De bodem is hierdoor kruimeliger van structuur en ruikt beter. Zie het als een laag compost, een manier om uw bodem te verrijken. Mulchen heet dit officieel.

Wat zijn de voordelen van mulchen?

  • Mulchen geeft stevigheid aan de bodem. Tegelijkertijd is er voldoende demping wanneer u de bodem beloopt.
  • De temperatuurverschillen beperkt u met een mulchlaag. Hierdoor is er meer stabiliteit voor het bodemleven.
  • Een laag met houtsnippers, boomschors of houtsnippers geeft de bodem bescherming. Daarmee voorkomt u dat het vocht in de bodem verdwijnt. Dit werkt goed bij extreme weersomstandigheden. Harde regen, een scherp zonnetje of stevige wind.
  • Het duurt jaren voordat het organisch materiaal is afgebroken. In de tussentijd geeft het materiaal veel voeding aan de bodem en planten af. Dit zorgt voor een korrelachtige structuur. Deze houdt voedingsstoffen en water vast. Tegelijk stroomt het water snel weg, waardoor de luchtigheid van uw bodem behouden blijft.
  • Mulchen geeft de bodem een stevige structuur. Dit betekent dat de bodem minder gevoelig is voor erosie.
  • Het voordeel van mulchen is dat u de bodem onkruidvrij houdt. Zaden worden niet geactiveerd omdat deze landen op een droge ondergrond. Ontkiemt het zaad toch? Dan gebeurt dit onder de mulchlaag en is het mogelijk om het onkruid te verwijderen. Vermeng de grond en mulchlaag niet met elkaar, hiermee ontstaat er sneller onkruid.

Met welk materiaal is het mogelijk om te mulchen?

Met allerlei materiaalsoorten is het mogelijk om te mulchen. Naast boomschors of ander organisch materiaal zou u bijvoorbeeld ook voor houtsnippers kunnen gaan. Aan ieder materiaal zitten specifieke voordelen. Zo maken houtsnippers het leven van wormen, schimmels en bacteriën mogelijk. Dit geeft al snel een heerlijke geur aan de grond en gezonde bodemkwaliteit. U hoeft nauwelijks meer water te geven. Dit blijft namelijk in de houtsnippers opgeslagen en laat pas los als het nodig is. Net als boomschors, gaat dit soort materiaal langer mee dan mulch zoals: stro, bladeren of grasmaaisel. Dit komt door de hoge mate van grofheid.

Heeft u materiaal voor de bodem nodig? Bereik ons telefonisch of per e-mail. Wij helpen u graag persoonlijk en adviseren direct. Bestellen doet u via www.boomschors.nl.
    06-08-2020 18:40