Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²

Grootste nadelen van boomschors

Grootste nadelen van boomschors

Boomschors is met recht een populaire bodembedekker in Nederlandse tuinen. Het gaat onkruid tegen, zorgt voor een mooie vochthuishouding en beschermt kwetsbare planten en bloemen tegen vocht. Boomschors heeft een aantal kleine nadelen. Die worden in dit blog besproken. In onze ogen overschaduwen de positieve eigenschappen de nadelen van boomschors.

Boomschors dient regelmatig bijgevuld te worden

Voor een optimale werking moet een bepaalde laagdikte van boomschors gehanteerd worden. Om verschillende redenen dien je de boomschors daarom regelmatig bij te vullen. Vooral wanneer je het voor het eerst aanlegt. Het is aangeraden om een laag van rond de 8 cm over de bodem te verspreiden. Als je dit voor het eerst doet heb je te maken met inzakking. Kleine delen van de schors vallen naar de bodem. Door regenval wordt de laag dichter en dus dunner.

Het handhaven van een mooie laag boomschors

Na de eerste keer strooien dien je de laag na ongeveer een jaar aan te vullen Daarnaast zijn er nog twee factoren die de laag boomschors uitdunnen. Boomschors is in natuurlijk materiaal. Dat betekent dat het omgezet wordt in compost. Dat is prima voor je tuin, maar de laag boomschors wordt er wel dunner door. Daarnaast is het mogelijk dat de wind boomschors verplaatst waardoor het niet meer op de juiste plek ligt. Reken erop dat je de boomschors elke twee tot drie jaar moet aanvullen voor een mooi resultaat.

Boomschors aanvullen is niet heel veel werk

Het aanvullen van boomschors wordt dikwijls aangehaald als nadeel. Het klopt dat je hierop moet letten. Maar het is in principe slechts een klein karwei. Je hoeft namelijk alleen de bovenlaag aan te vullen. De prijs van boomschors is de voornaamste reden dat regelmatig bijvullen een nadeel is.

Boomschors is niet aan te raden in erg vochtige tuinen

Het is geen goed idee om boomschors te strooien over zompige ondergronden. Over het algemeen zijn dat gedeeltes van je tuin die gedurende de hele dag in de schaduw liggen. Het verdampen van water verloopt daar namelijk erg langzaam. Door een bodembedekker over de grond te strooien gaat dit nog een stuk lastiger. Het gevolg is een te vochtige bodem die ideaal is voor schimmels. Daar zit geen tuinliefhebber op te wachten.

De prijs van boomschors

Er zijn goedkopere alternatieven voor boomschors. Met name houtsnippers zijn voor een lagere prijs aan te schaffen. Het nadeel van houtsnippers is alleen dat ze vaker bijgevuld moeten worden. De verhouding tussen prijs en duurzaamheid van boomschors is dan ook helemaal niet slecht. Franse boomschors is over het algemeen het duurst. Maar dit soort blijft ook het langst liggen. Inmiddels zijn er een stuk meer soorten om uit te kiezen dan een aantal jaren geleden. Dennenboomschors is bijvoorbeeld een uitstekend materiaal met een net iets lagere prijs.

    22-03-2021 12:59