Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²

Vergelijking tussen boomschors en houtsnippers

Vergelijking tussen boomschors en houtsnippers

Boomschors en houtsnippers zijn beide populaire als bodembedekker. Tuinliefhebbers maken daarom vaak gebruik van deze materialen. Ze hebben een aantal duidelijke overeenkomsten. Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen boomschors en houtsnippers.

Het is eenvoudigweg een ander materiaal

Dit verschil spreekt voor zich. Boomschors is namelijk slechts een gedeelte van de boom. Terwijl houtsnippers kleine deeltjes van een complete boom zijn. Dit verklaart voor een deel het verschil in prijs. Want boomschors is een stukje duurder dan houtsnippers.

Lees ook: Verschil tussen houtsnippers en boomschors
 

Boomschors gaat langer mee dan houtsnippers

Met boomschors compenseer je de hogere aanschafprijs met een hogere duurzaamheid. Want houtsnippers moeten na ongeveer een jaar al bijgevuld worden. Het zijn kleinere deeltjes waardoor ze sneller verplaats worden door de wind en dieren zoals vogels. Bovendien composteren houtsnippers sneller. Boomschors is pas na meerdere jaren toe aan vervanging.

Er is sprake van meer onderscheid tussen verschillende soorten boomschors

Bij boomschors speelt het soort dat je koopt een grotere rol dan bij houtsnippers. De boomsoort is hierin doorslaggevend. Franse boomschors staat het hoogst aangeschreven. Het is namelijk erg duurzaam. Daarnaast zijn veel tuinliefhebbers het erover eens dat het de mooiste soort schors is. Het leuke aan boomschors is dat je meer keuze hebt. Vooral omdat het soort schors echt een rol speelt voor het uiterlijk van je tuin. Houtsnippers zien er allemaal min of meer hetzelfde uit. Alleen de kleur is anders. Maar die wordt altijd donkerder door regenval en tuinmateriaal dat op de bodem terecht komt.

De houtsnippers zijn kleiner dan de stukken boomschors

Houtsnippers bestaan uit kleinere stukjes dan de boomschors die je over de bodem van je tuin verspreidt. Dat maakt een verschil vanuit esthetisch oogpunt. Daarnaast zijn houtsnippers eigenlijk altijd even groot. Bij boomschors speelt de boom een rol. Franse boomschors is bijvoorbeeld een stukje grover dan dennenschors. Wanneer je voor boomschors kiest, heb je wat meer opties. Bovendien zijn de grotere stukken om nog een reden interessant. Want dit is een van de redenen waarom boomschors een langere levensduur heeft. Vogels gebruiken de snippers hout bijvoorbeeld om een nest te bouwen. Daarnaast is het mogelijk dat een sterke windvlaag een gedeelte van de houtsnipper wegblaast. Je hebt daardoor meer onderhoud wanneer de bodem van je tuin bedekt is met houtsnippers.

Hiervoor gebruik je houtsnippers en boomschors

Ondanks het onderscheid worden boomschors en houtsnippers op vrijwel identieke wijze ingezet in de tuin. Het zijn mooie materialen om vocht in de tuin te regulieren. Doordat een laag over de bodem ligt, verdampt vocht minder snel. Dat is prettig in de zomer. Want in de warmste periode van het jaar vormt uitdroging van de bodem een probleem. Tijdens temperaturen onder de nul zorgt de laag ervoor dat de grond veel minder snel bevriest. Een andere populaire eigenschap is het tegenwerken van onkruid. Want door de laag plantaardig materiaal bereikt zonlicht de ondergrond niet.

    08-03-2021 13:12